máj
29
Külföldi munkalehetőségek Németországban, Ausztriában, Svájcban:
 
A nyugati határ menti szomszédunkon kívül Németországban, Svájcban és Lichtensteinben is szabadon vállalhatnak munkát május elsejétől az idegen országból érkezők. Akit alkalmaznak azok 250.000 forint körüli bérre számítanak. A munkájuk kapcsán egyenrangú félként kezelik a helyi munkavállakkal, akár Németországban akár pedig Ausztriában. Függetlenül attól, hogy milyen nemzetiségű személy tölt be egy állást a feltételeknek azonosaknak kell lennie. a betartását a szabályoknak a hatóságok szigorúan ellenőrizni fogják minkét országban.
 Mivel nagyon sok Magyar állampolgár is ezekben az országokban keresi a megélhetési lehetőséget kutatásokat végeztek és kérdőíveken kérték 1400 ember véleményét. A megkérdezettek 42 %-a választaná a külföldi munkát a fenti országok bármelyikében.  Ezek közül már 2% -nak folyamatban van a jelentkezése, másfél százalék nem kíván idegenben dolgozni, a 39% még bizonytalan.
 
A megkérdezettek több forrásból próbálnak külföldi munka lehetőséget keresni. Nagyon sokan az interneten keresnek, néhányan a tv-ből, rádióból vagy a barátokon keresztül próbálkoznak a külföldi munkahely keresésével. A megkérdezettek 20 % már dolgozott valamelyik EU országban, sokan közülük csak pár hónapot. A kinti munkavállalás okaként a magasabb fizetést és sokan a szakmai fejlődést nevezték meg.
 
A legtöbb megkérdezett Ausztriát nevezte meg mint leendő munkahelyét, mások szinte egyenlő arányban Svájcba illetve Németországba szeretne dolgozni. A felmérés szerint a megkérdezettek közül 24% nem jönne vissza Magyarországra.
Mindenképen a több pénz, a karrier lehetősége, a szakmai fejlődés motiválja a jelentkezőket. Sokan a hazai munkanélküliség miatt mennének külföldre dolgozni.
 
A munkabér meghatározása terén 1.000.- illetve 1.400.- euró között szeretnének keresni, ez forintba átszámolva 270-380 ezer forintnak felel meg. Kétezer euró fölött a megkérdezettek közül csak 20% kívánnak keresni havi szinten.

A bejegyzés trackback címe:

https://allaspont.blog.hu/api/trackback/id/tr722940275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása