sze
30

Külföldi munkalehetőségek Ausztriában, Németországban

Külföldi munkavállalás- A szakmunkásokat várják leginkább

Hivatalosan még nem készült adat arról, hogy mennyi magyarnak sikerült munkát találni Ausztriában és Németországban, de a nem pontos adatok tízezres nagyságrendről szólnak. Baranyából nagy számban mentek munkavállalók.


Az Ausztriában és Németországban munkára Baranya megyéből kiutazók  országosan is jól felkészült szakmunkásoknak nevezhetők, elég jól ismerik a szabályokat, a lehetőségeket, és a nyelvet is sokan beszélik. Ez t a véleményt osztja  tapasztalatainak köszönhetően Stemler Beáta, az Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécsi Kirendeltségének vezetője, és Kerner Barbara, a Baranya Megyei Európai Információs Pont vezetője is.

Viszont abban nem igazán értenek egyet, hogy a májusi munkaerő-piaci megnyitása milyen módon befolyásolta a baranyai viszonyokat.  Stemler Beáta szerint nem következett be jelentős mértékű mozgás – bár azt azért elismeri, hogy az ok arra is visszavezethető, hogy ebben a térségben sokan és jól beszélnek németül, valamint többen vannak akik már korábban dolgoztak ezekben az országokban.  

 

Kerner Barbara elmondta, hogy olyan munkát keresők is jelentkeznek náluk az irodán, akik már korábban végeztek kint munkát.  A jelentkezők életkora vegyes, többnyire  20 és 60 év köztiek keresik őket.

Mindkettejük véleménye az, hogy leginkább a jelentkezők az idegenforgalomban és a vendéglátásban keresnek munkát és sokan sikeresen el is helyezkednek. 
Pécsett két külföldi-munka-közvetítéssel is foglalkozó vállalkozó véleményét is kikérték, akik szerint  jelentős számú az orvosok és ápolók munkavállalása Német és osztrák területeken. Ezek az emberek jól bejáratott, erre szakosodott cégeken keresztül mennek ki dolgozni.  A piacon az egyéb közvetítők leginkább szakmunkásokat, és itt leginkább kőműveseket, asztalosokat, hegesztőket, tetőfedőket, mérnököket közvetítenek.

Ebben a témában minden alkalommal ki van jelentve, hogy  állásközvetítésért sem Magyarországon sem pedig az  EU-ban pénzt kérni nem lehet egy cégnek sem. Ezt a tényt fontos kiemelni újra- és újra, mert a májusi munkaerő korlátozás feloldását követően létrejöttek olyan leginkább fantomcégek, ahol nagy fizetést ígérnek, úgy, hogy a nyelvet nem beszélőknek is munkát és boldogulást kínálnak külföldön, ezáltal nagy összegeket kérnek  a munkát keresőktől. Pénzt a jelentkezőktől esetleg egyéb, kapcsolódó, de nem kötelező szolgáltatásokért kérhetnek. 

Bár arra vonatkozóan nem áll rendelkezésre pontos hivatalos adat, hogy milyen kép alakult ki a magyar munkavállalókról Ausztriában, de a külföldi munkavállalók között a magyarok iránt vannak a legnagyobb érdeklődések az osztrákoknál. A határ menti osztrák településeken az új szabályoknak köszönhetően mintegy 50 százalékkal többen dolgozhatnak a korábbinál. 

Május után  Ausztriába és Németországba több tízezres létszámban érkeztek magyarok. A nyilatkozatot tevők egyhangúan elmondták, hogy a német nyelvtudás nélkül ma már nem sikeres a munka keresése, azonban vannak olyan helyek és szakmák ahol  az angol nyelvet is elfogadják.

A bejegyzés trackback címe:

https://allaspont.blog.hu/api/trackback/id/tr673264256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása